torsdag 10 oktober 2013

Veckobrev V. 42

Vilken härlig höst vi har med alla fina höstfärger! Dessutom har det varit riktigt varmt på dagarna och man ser att eleverna njuter av att vara ute. Kompisgungan är populär och det spelas en hel del bandy och andra bollspel.

Veckans nya förmåga har varit att kunna välja olika strategier och detta har varit genomgående i alla ämnen som vi arbeta med. Vilka strategier väljs om man räknar matte eller läser en text och ska förstå innehållet? Här utgick vi från vår trappa och eleverna fick skatta sig själva.
Nästa vecka kommer vi att arbeta med förmågan bemötande.  Vi kommer att dela ut en rolig uppgift som heter "skicka vidare" och mer information kommer under nästa vecka.

Vi har fortsatt med våra arbetsområden och i svenskan har vi tränat lite extra på ord som inte används så ofta men som vi har stött på under veckan som varit. Orden är släntrar, insistera och engagerar. Det är roligt om orden används hemma och i skolan och några elever berättade att de använt något ord vid ett eller flera tillfällen. Vi utmanade eleverna lite extra och märkte snart att vi hörde något ord rätt som  det var i klassrummet!
Nästa vecka kommer vi att arbeta med orden puben, överslafen och bonus.

I engelskan har vi kommit igång med våra mindre grupper där eleverna får diskutera och prata med varandra på engelska. Det har varit så fina samtal och eleverna är mycket duktiga. Vi arbetar här i olika nivåer så att alla elever ska känna sig trygga med att samtala på den nivå som känns rätt. Vi följer även en serie som heter Desperados och direkt  efter samtalar vi  och kommunicera om filmen för att återberätta och knyta ihop händelser och innehåll. Femmorna kommer att få en läxa på måndag till torsdag och sexorna får glosor på fredag denna vecka  som även läggs ut på glosor.eu och dessa är då tills på torsdag.

Femmorna har arbetat vidare med människokroppen och under ett pass fick de rita av en människa i naturlig storlek och det var spännande att försöka fundera lite på hur vi ser ut inuti? Vad behövs för att vi ska klara av att leva och vad klarar vi oss utan? Vi ska titta närmare på hur kroppen är uppbyggd av celler och vilken betydelse cellen har i kroppen?

Sexorna arbetar vidare med vardagskemi och här kommer vi att arbeta vidare med begrepp som surt och basiskt och kemiska reaktioner samt näringsämen. Eleverna har haft i läxa att läsa på sidorna om vardagskemi för att få lite förkunskaper innan vi möts i klassrummet. Det blir enklare att tränga ner på djupet och de får tillfälle att ställa frågor om begrepp som de mött när de läst texten innan.  Här kommer det att delas ut en hemuppgift som handlar om att laborera hemma i köket! Ingridienser och planering kommer att delas ut och uppgiften går ut på att dokumentera i text och bild (om det är möjligt).  Det blir lite extra träning på hur man genomför en undersökning och detta blir ett bra tillfälle.

Malin arbetar vidare med sina grupper i SO i både femman och sexan och nästa vecka kommer femman att ha prov på kartkunskap på torsdag. Sexorna har även de prov på kartkunskap fast på fredag.

I matten fortsätter vi med arbetsområdet tal och fyra de fyra räknesätten. Vi påminner gärna om de filmer som ligger på bloggen som länkar om det är någon som glömt av hur man ställer upp och genomför till exempel en division.  Läxan från torsdag till måndag blir att läsa på stencilen om de fyra räknesätten samt  begrepp och benämningar.

Påminnelser:  På måndag är det bad och inga elever har idrott denna dag! Fyrorna och flickorna i femman har teknik på eftermiddagen och sexorna och pojkarna i femman har teoretisk idrott samt matematik. Flickorna i femman blir vaccinerade har skickats hem i förväg om detta.

Vi önskar alla en härlig helg!
Jasmina och Malin

Må: Bad. Ingen idrott!  Läxa i matte att läsa på stencilen och att lämna in den.
Ti:
Ons:
Tors: Idrott. Engelska läxa. 5:orna har prov på kartkunskap i SO. Flickorna i år 5 vaccineras.
Fredag: Hemskunskap för 6:orna samt  att de har prov på kartkunskap i SO.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar