torsdag 24 oktober 2013

Veckobrev V. 45

Vilken härlig vecka vi har haft tillsammans! Inte nog med att vi har vackra höstfärger vi har barn som är lika fina och fantastiska och som har ställt upp på att sprida värme och glädje både i klassen och på skolan. Det har delats ut goda gärningar och vi har tittat på en sida på nätet som heter "Fredsuppdraget" som handlar om att det goda i världen startar inom var och en av oss människor.
Barnen delade ut många kramar till varandra på skolan och även hemma fick nog fler ta del av dessa goa kramar.
Nu avslutar vi veckan med en liten fest i samma anda där syftet är att alla ska hjälpa till och skapa en positiv atmosfär och där alla får känna sig delaktiga.

Vi har arbetat med vårt Europa arbete i SO  och eleverna har haft prov på kartkunskap både i femman och sexan.

 Sexorna har lagt ut fina bilder på bloggen om sina experiment där syftet var att undersöka vilka ämnen som är basiska och sura genom att använda en indikator ( ett ämne som känner av om det finns syra eller bas).  Vi använde oss av rödkål som är en naturlig indikator. Inte nog med att vi ska lära oss begrepp som kemiska reaktioner, syra och baser, indikator och reaktioner vi ska även bli riktigt bra på hur man skriver en laborationsrapport. Hur man gör när man dokumenterar sitt experiment? Vad är det man vill undersöka? Vad är det vi ska ta reda på alltså varför gör vi ett experiment?

Vi pratar mycket i engelskan och ser på film en period. Riktigt bra blir det när eleverna får använda sig av ""speed dating" och samtala med varandra några minuter och berätta om sig själva för en kompis för att sedan byta "partner".  Detta är en övning som vi får använda oss av fler gånger i våra  olika grupper då eleverna upplevdes tycka det var riktigt roligt!

Vi har koncentrerat oss på att arbeta med problemlösning i matematiken och barnen fick göra en shoppingrunda även om det var teoretiskt. Hur ser det ut när vi vill handla lite saker till våra husdjur i en djuraffär?  Vad använder vi för olika metoder hur räknar vi ut vad en vara kostar per kilo? Vad blir billigast och visst är det bra att kunna avrunda! Det är målet att våra matteverktyg ska användas i vardagen vilket dock kräver att man kan använda sig av de fyra räknesätten.

Vi önskar nu alla ett härligt och mysigt höstlov så hoppas vi att alla kan berätta mer om goda gärningar och goda tankar som sprids i höstmörkret!

Eleverna har verkligen jobbat bra med sina fina fredsteckningar och vi kommer att lämna in dem på tisdagen vecka 45. De som inte hinner klart kan ta med hem men då är det viktigt att vi har teckningen senast på måndag vecka 45. 

Nu önskar vi alla ett härligt lov och många varma höstkramar från Jasmina och Malin!

Viktiga kom ihåg!
Liten fika tas med till skridskoåkning nere i Tidaholm på måndagen. Det blir då ingen vanlig idrott denna dag. Med liten fika avses smörgås, bulle, kaka och varm choklad,  saft eller annan dricka men inte kolsyrad dricka. Tag med utrustning om du har annars finns det att låna skridskor och hjälm.

Läxor är att komma ihåg att läsa om två uppdrag på sidan där vi läser om fredsuppdraget på nätet. Läs alltså om två uppdrag och genomför dem. Skriv sedan om hur det gick när du gjorde uppdraget och redovisa detta på bloggen senast på tisdag. Se frågorna i ett tidigare inlägg. Läxan till onsdagen blir att lämna in en recension av en film som vi sett i skolan. Mer information om filmen och recensionen kommer. Här väljer man själv om man vill göra den på bloggen eller skriva den för hand eller på dator och lämna in. Viktigt att utgå från mallen som finns i häftet.
Vi har engelska läxa som vanligt som delas ut från måndag till torsdag för femman och från torsdag till torsdag för sexan. 

Må: Skridskor. Tag med liten fika och utrustning om det finns hemma. Man kan låna skridskor och hjälm.  

Ti: Läxa "Fredsuppdraget" 5,6 (se frågor på separat inlägg)

Ons. Läxa Filmrecension  5,6

Tors: Idrott Läxa engelska år 5,6

Fre: Hemkunskap 6, omprov Europas namngeografi för vissa

Vi räknar matte med hjälp av en djuraffärskatalog.
Vi väljer rätt strategi och vi samarbetar- två av våra förmågor!

Vi "speed-datar" på engelska. Vi övar oss i att prata med hjälp av frågekort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar