torsdag 7 november 2013

Teknikprovet för sexan och pojkarna i femman på måndag. V 46

Liten påminnelse om provet på måndagen nästa vecka. Fråga mig gärna om något är oklart och här nedan lägger jag ut det vi pratade om och som står på de papper ni fått av mig tidigare.
Syftet är att förstå att energi inte kan försöras eller nybildas utan den omvandlas hela tiden.
Målet är även att förstå att vi har energikällor men att vissa är förnybara, de bildas hela tiden mer men att andra tar slut.  Hur påverkar energikällorna vår miljö?
Ni läser texten om "energi och miljö" samt texten om de olika enerigkällorna vi har på jorden.
Tänk på alla energiomvandlingar. Lägesenergi, rörelseenergi, kemisk energi, strålningsenergi, arbete, värmeenergi, elektrisk energi.   Hur omvandlas energin från ett tillstånd till ett annat? Vi har gått igenom många exempel tänk på något av dessa. Ex; Maten vi äter ger kemisk energi, vi använder den till våra muskler som uträttar ett arbete (kraft och rörelse) vi får rörelseenergi som upphör om vi stannar och då omvandlas den till lägesenergi.
Vilka energikällor finns det? Hur används de och till vad? Vilka är förnyelsebara och vilka förbrukas. Ex; olja kommer från fossila bränslen och är gamla döda djur och växter. Vi använder olja till att värma våra hus och till att driva fordon.  Oljan kommer att ta slut. Oljan påverkar vår miljö negativt då den bidrar till att värma vår planet när vi eldar olja. Det bildas alltså en gas.
Jämför med vindkraftverket.
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar